[ خانه :: مدیریت وبلاگ :: پست الکترونیک :: شناسنامه ]
شنبه 85/6/18 ::  ساعت 9:54 عصر
نام : معصومه دده بالا
نام هنری :هایده
اغاز : ۱۳۲۱
پرواز : ۱۳۶۸
محل تولد :کرمانشاه
محل وفات : آمریکا
هایِده واژهای عربی است به معنای زن توبه کرده که با نگاه به نامهای آلمانی چون هایدی، هایدا و هایده در زبان فارسی رواج یافته است.
هایده در سن بیست و شش سالگی، در ۱۳۴۷، فعالیت حرفهای خود را با خواندن ترانه "آزاده" اثر استادش علی تجویدی که بر روی آخرین سروده رهی معیری ساخته شده بود آغاز کرد. اجرای این اثر با ارکستر بزرگ گلها در رادیو تهران موجب شهرت هایده شد. وی پس از اجرای چندین اثر دیگر از تجویدی، از نخستین سال های دهه ۱۳۵۰ به خواندن ترانههای پاپ علاقه مند شد که بیشتر از ساختههای جهانبخش پازوکی، محمد حیدری و انوشیروان روحانی بودند.
ترانههایی چون "نوروز آمد"، "سوغاتی" و "گل سنگ" از معروفترین ترانههای هایده در آن دوران است. وی چندی پیش از پیروزی انقلاب راهی لندن شد و از ۱۳۶۱ در لس آنجلس به فعالیت ادامه داد. اجرای ترانههای نوستالژیکی که گویای حال ایرانیان از ایران گریخته و حتی ایرانیان مقیم داخل بود هایده را بیش از پیش محبوب ساخت.
موسیقی این ترانهها اغلب از فرید زولاند، صادق نجوکی، آندرانیک، محمد حیدری، انوشیروان روحانی و ترانهها سروده لیلا کسری (هدیه)، اردلان سرفراز، بیژن سمندر و ... بود؛ همچنین باید از منوچهر چشم آذر نام برد که تنظیم های هنرمندانه او موجب جاودانگی ترانههایی چون "شانه هایت را برای گریه..."، "ساقی" و "یارب" شد
پروفسور اریک نخجوانی درباره صدای هایده در دانشنامه ایرانیکا (Encyclopedia Iranica) مینویسد: "تلفیق قدرت حنجره و مهارت در تکنیکهای آوازی، به صدای کنترآلتوی او جنس و طنینی نادر برای اجرای آواز داده بود. از آن گذشته، حس قوی او در زمان بندی موسیقایی، داشتن ریتم روان در اجرا و بیان شاعرانه و موثر موسیقایی، به او این امکان را داد تا هر ترانهای را که میخواند به شکلی تأثیرگذار اجرا کند..."
هایده دارای بیش از ۳۰ آلبوم به نامهای زیر میباشد:
وی همچنین با هنرمندانی دیگر آلبومهای مشترکی ارائه داده است:
هایده در آخرین شب زندگیاش در باشگاه کازابلانکا در حومه سان فرانسیسکو همراه با پرویز رحمان پناه (تار)، عبدی یمینی (کیبورد)، سیامک پویان (تمبک) و ... برنامهای بیاد ماندنی اجرا کرد. این برنامه سه ساعت و نیمه توسط خسرو مترجمی (بنیانگذار شبکه آموزشی آی.تی.سی در کالیفرنیا) فیلمبرداری شده است.
هایده در آخرین ماههای عمر خود مشغول ضبط یک آلبوم از ترانههای شاد از آثار جهانبخش پازوکی و حسین واثقی بود و در حالی که قراردادی نیز با سعید دیهمی (نوازنده پیانو) که سابقاً ترانه بیاد ماندنی "نامه" را برایش ساخته بود داشت راهی سان فرانسیسکو شد؛ سفری که دیگر بازگشتی نداشت...
هایده در روز ۲۰ ژانویه ۱۹۹۰ برابر با ۳۰ دی ماه ۱۳۶۸ ساعاتی پس از اجرای کنسرت در سالن کازابلانکا، بر اثر سکته قلبی درگذشت. او در گورستان وست وود با حضور هزاران نفر از ایرانیان مقیم آمریکا به خاک سپرده شد.
¤نویسنده: حسن
? نوشته های دیگران( )
! لیست کل یادداشت های این وبلاگ
vدرباره من
vلوگوی وبلاگ
vلینک دوستان من
دانلود بازی عکس و نرم افزار
تاریخ قران
علوم قرانی
در محضر قران وعترت
سایت رسمی باشگاه پرسپولیس
حرفهای یک دل شکسته
ارامش در قران
vلوگوی دوستان من
vمطالب قبلی
فیلتر شکن های جدید
عکس و بیوگرافی هنرمندان
پاییز 1385
تابستان 1385
vآهنگ وبلاگ
vاشتراک در خبرنامه